Teakhout
Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. In Indonesië is teakhout voornamelijk aangeplant teak. Teakhout in Indonesië werd onder ander gebruikt voor de bouw van huizen en voor spoorbielzen.
Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren, of buitenmeubelen kunnen grijs worden.
Ook heeft het teakhout een specifieke geur die vergeleken kan worden met gedroogd leer.
Teakhout voelt glad en zacht aan. Dit komt door de olieachtige stoffen in het teakhout.
Teak is duurzaam, heeft een geringe werking, is sterk, heeft weerstand tegen chemische producten en door de mooie uitstraling zeer geschikt voor onder andere het maken van teakmeubelen.
Het teakhout wat gebruikt wordt voor de teakmeubels worden in Indonesië gecontroleerd gedroogd. Dit is belangrijk omdat door te snel drogen van teakhout de mooie goudbruine kleur verloren kan gaan en het hout dof en doods wordt.
Door de jarenlange ervaring van J&E worden de meubelen dusdanig geproduceerd dat het hout kan werken, zonder de uitstraling van het meubel aan te tasten.
Het teakhout wordt in Indonesië zo gedroogd dat de teakmeubels in Nederland minimaal werken. Toch kan het voorkomen door weersomstandigheden, verwarming of zonlicht, dat het meubel toch gaat werken.
Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen.
Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg. Bij veranderende omstandigheden kan het teakhout zelfs weer sluiten.
Bij blijvende scheuren kunnen de scheuren opgevuld worden met vloeibaar hout.
Teakhout komt uit de tropen waar een hoge luchtvochtigheid is. De teakhouten meubelen worden gecontroleerd gedroogd in Indonesië. Toch kan het zijn, dat de vochtigheid in het teakhout hoger is dan toegestaan. Dit kan komen door onder ander het transport. In een container kan condens vorming ontstaan waardoor de meubelen vochtiger worden dan is toegestaan. In Europa is de luchtvochtigheid een stuk lager, met name in de Europese goed geïsoleerde woningen waar verwarming en airco is.
Suar hout
Suar hout is afkomstig van de tropische boom Saman Samanea. Dit wordt ook wel de Monkey pod of Rain Tree genoemd.
Suar is een snelgroeiend tropisch houtsoort, wel 1,5 meter per jaar. Het hout heeft een typerende uitstraling heeft van willekeurig verstrengelde nerven, hierdoor kan een prachtige kleurschakering ontstaan en is het hout erg sterk.
De boom kenmerkt zich door een paraplu vormig bladerdak en kan 15 tot 25 meter hoog worden.
Suar is geen bedreigde houtsoort in Indonesië.
Doordat de meubelen van Suar hout 8 tot 10 cm dik zijn en uit een stuk bestaan is het bijna onmogelijk dat het hout in Nederland niet gaat werken. Dit is navenant aan het hout. Dit uit zich in scheuren in het hout. Bij grote scheuren is dit op te vullen met vloeibaar hout.
Gezien de lage luchtvochtigheid in Nederland en met name in de winter zal het hout eerder scheuren dan in de zomer. Dit kan al binnen een paar weken na levering van het meubel.